Community Gent

Lieve Blancquaert in Community Gent/Church op 16/7/2016 om 17u

Gisteren zaterdag 16 juli beten we de spits af van onze gesprekken rond Community Gent. Het doel van deze gesprekken is rond dialoog en concrete ideeën te polsen met Gentse stakeholders hoe we van Gent een betere plaats kunnen maken om te wonen leven en werken. Op 14 oktober moet dit leiden tot een succesvolle G100 met alle Gentse stakeholders en thema’s als diversiteit, leefbaar wonen, en digitalisering.
Gisteren was Lieve Blancquaert te gast om het gesprek aan te gaan over “dat ès mijn Gent” met interviewster Lisbeth Imbo.
Gezien het kader (CHURCH – St Jacobskerk), ging het ook over religie. Over religie die vaak de mensen overtuigt dat enkel zij “juist zijn”. Toch moeten we proberen om eens in de schoenen van de anderen te staan en kan enkel dialoog ons verder helpen om uit de huidige crisis tussen religies te geraken. Volgens Lieve wordt religie ook misbruikt, in het verleden ook in onze katholieke geschiedenis, en nu wordt Islam als religie ook misbruikt om geweld te verantwoorden. Contact zoeken met de andere, elkaar leren kennen (geen eilandvorming) en de brug proberen slaan is de oplossing. En waarom niet in Gent, waar Lieve zich ook thuis voelt en waar ze vooral “thuis komt”. Als we e in slagen om in onze eigen Gentse leefgemeenschap kort bij elkaar te leven, met begrip en respect voor elkaars overtuiging dan komen we al ver. Spanningen zorgen voor conflicten en leiden vaker, zo blijkt, tot oorlogen. Er zijn mensen met charisma in alle gemeenschappen in Gent dus waarom ze niet allemaal samen brengen? De geschiedenis leert ons dat na een crisis de zaken zullen verbeteren. Maar het zal inet en werken vergen! Kunnen we er dan niet samen beginnen aan werken om dit als doel te bereiken?
Door de aantrekkingskracht die ze voelt vanuit het buitenland is ze ook vaak weg voor reportages, ook uit nieuwsgierigheid, uit onrust, uit passie om andere culturen te ontdekken. Dan terugkomen naar Gent en mee kunnen helpen aan hoe de dialoog die Community Gent voorstaat kan verbeterd worden is zalig en geeft veel adrenaline en kracht. Je merkt toch, als ze vergelijkt met andere regio’s en steden in de wereld, dat Gent goed omgaat met zijn bevolking, maar er zijn altijd verbeterpunten. Gent van nu is veel keren aangenamer dan tientallen jaren geleden en dat is toch een verwezenlijking !

Volgende gast; Joel De Ceulaer – opiniemaker bij De Morgen – maandag 18/7/2016  – 17u – CHURCH in St Jacobskerk – Lisbeth Imbo interviewt