Nieuws

mediadebat
2018/07/22

Klappen in Gent – “Wat is nog de rol van lokale media?”

Een verslag van de  6de en laatste avond van Klappen in Gent.

Warm. Warmer. Warmst van al, zelfs in de St Jacobskerk op zaterdag 21/7 voor ons laatste debat in het kader van Klappen in Gent. Thema was “wat is nog de rol van lokale media?” en het selecte gezelschap bestond uit twee journalisten van een krant, Jan Claeys van mediapartner De Gentenaar van Community Gent, en Sabine Van Damme (Het Laatste Nieuws), met naast hen Sven De Coninck (REC.be, Chase.be) en Wouter Verschelden (Newsmonkey). Verschillende invalshoeken die meteen hun invalshoek konden geven op de rol van lokale media.

Dankzij de pittige vragen van Lisbeth Imbo kwam het gesprek snel op gang en werd er ook ingespeeld op de actualiteit. Bestaan er dan verschillende vormen van journalistiek bleef als vraag onbeantwoord. Maar het werd wel heel interessant toen het ging over de goede band die journalisten soms onderhouden met de politici, waarbij ook vanuit de zaal werd aangehaald dat om de job als kritisch journalist goed te kunnen doen, men dossierkennis moet hebben die men opbouwt via een open goede relatie met de berokkenen en hun medewerkers. Hoe men in Nederland de zaak aanpakt – na 3 jaar verhuist men naar een andere stad als journalist – vond niemand echt een goed alternatief. Al kwam Sabine Van Damme scherp uit de hoek door toe te geven dat politici hen soms opbellen om kwaad hun mening te geven over een bepaald artikel. Een andere mening wordt steeds meer gezien als kritiek en het ligt steeds gevoeliger in Gent. Jan Claeys zei dan weer dat ze van alle politici opmerkingen krijgen en dat dit wijst op de toch onafhankelijke rol van de kranten. Inspelend op de actualiteit van AVS (discussie rond het lied “Mijn Gent” van Kurt Burgelman werd weggemonteerd uit de uitzending van Es’ter iets te doen misschien?) werd de vraag gesteld of hier sprake kon zijn van censuur vanwege de stad? De meningen waren verdeeld maar blijkbaar lag de waarheid ergens als een (Sint-Jacobs?)kerk in het midden.

Maar dat lokaal nieuws ooit nationale media haalt is iets wat men stilaan heeft opgegeven, tenzij er op de hoofdredacties op de hoofdzetels iemand is die ene band heeft met Gent.

Bij Chase spelen ze niet in op lokaal nieuws zoals de Gentse Feesten; daar zoeken ze vooral vanuit hun digital city storytelling voor hun doelgroepen, inhoud die “nabij” is voor hun jongeren publiek, en daarom niet steeds “lokaal”. “Nabij” kan ook een verhaal zijn dat hen raakt maar aan de andere kant van de wereld.

Lokale content werkt zeker online ook zeer goed maar dit bv achter een betalende muur zetten gaat niet lukken tenzij men het consequent allemaal doet. Mensen gaan immers op zoek naar gratis en willen zo weinig mogelijk betalen tenzij het niet anders kan. Bij economisch nieuws zoals bij de TIJD lukt dat, bij lokaal nieuws is dat veel moeilijker.

En waar ging het nog over? Over de grote dankbaarheid dat er zoiets bestaat in Gent als het “mobiliteitsplan”: voor-en tegenstanders aan het woord laten zorgt voor inhoud in de krant, voor animo en dus voor verkoop van kranten. Gent kan een “merk” worden, een kwaliteitslabel. Het merk “De Gentenaar” is zo sterk dat men geen plannen zal hebben om dit verder in Het Nieuwsblad te integreren.

Maar dat de toekomst digitaal is dat is voor iedereen duidelijk: onder de 40 jaar zijn er bijna geen papieren abonnementen meer. Toch zijn partners zoals Facebook voor nieuws gevaarlijk, ze hebben teveel macht, vond ook Newsmonkey, zeker als ze de algoritmes veranderen waardoor er nog grotere gebondenheid ontstaat.

Chase sprak vooral over de logische evolutie om een “community” te worden die ook als zodanig functioneert, obv ratio en ook emotie vooral, erbij horen, via gezamenlijke thema’s die hen binden. Online en via stay connected.

Dat Mediahuis en dus De Gentenaar als hoofdzetel Antwerpen heeft is toeval, dat Het Laatste Nieuws ook Antwerpen heeft als hoofdzetel is dan ook weer toeval, maar Wouter Verschelden zag toch ook de voordelen van Gent en hun zetel in Meet center (Ghelamco Arena).

Kortom een boeiend debat vol nieuwe inzichten, kritische blikken, een boeiend jaar in het vooruitzicht en met genoeg materiaal om volgend jaar, één jaar na datum van deze avond 21/7 een round-up te maken van hoe het is geëvolueerd.