Nieuws

18958_klappeningent_eventbanners
2018/07/16

Klappen in Gent Wim De Waele

Als je Wim De Waele als centrale gast uitnodigt mag je je wel verwachten aan duidelijke standpunten en een positief-kritische blik van een Gentenaar die zich zorgen maakt over de toekomst van zijn stad, maar tegelijk ook open staat voor oplossingen. Zijn 3 gasten die hij had meegebracht bleken alle drie jonge ondernemers te zijn, met een oog voor innovatie, en hadden al wat watertjes doorzwommen om het thema van de avond te bespreken nl. “is Gent nog een voorloper in technologisch ondernemerschap?”. An Beazar (Enprove), Zhong Yuan Xu (Lightspeed) en Jeroen Lemaire (In the Pocket) probeerden op één uur debat een analyse te maken over de stand van zaken na die eerste generatie start-ups in Gent. Hun beginperiode was er één van iMinds, Netlog en andere bekende namen, de eerste jaren… De periode die leidde tot Showpad, In the Pocket, Posios…

Maar in de huidige periode en tijdsgeest van ondernemen en incubatie is dit nu niet meer aanwezig. Misschien is het beeld “we hebben de boot van morgen al gemist, gaan we die van overmorgen nu ook missen?” de beste omschrijving. De panelleden bleven geloven in een goede afloop maar deden een warme maar ferme oproep tot overleg om de draad weer op te nemen. Bleek dat historisch gezien Silicon VAley Leuven en Antwerpen naderen Gent en steken de stad hier en daar al voorbij. De klanten van Enprove, Lightspeed en In the Pocket zitten meer en meer in het buitenland en dat zorgt voor een open geest, en veel wil om iets terug te geven aan onze stad, maar het mag en kan dus beter qua omstandigheden.

Een 80 tal aanwezigen hadden plaatsgenomen in de St. Jacobskerk om 18u30, geïnteresseerden en actieve leden van Community Gent. De conclusies? Het collectief op het podium dat Gent een tandje bij mag steken als stad om de omstandigheden terug te krijgen van vroeger, toen de huidige generatie wel de zuurstof kreeg en voelde. Nu zijn de regels strikt, blijft verdere ambitie uit, worden successen geboekt bijna “ondanks” de omstandigheden. We zeiden het al, het bleef positief-kritisch. Had het te maken met het wegvallen van iMinds ”as is” , en is het anders met het magneetgehalte van imec? Misschien. Maar we moeten vooral meer durven en hoger mikken. Trotser zijn op wat we kunnen en ervoor gaan, “beetje zoals de Rode Duivels”, zei Wim De Waele, die waren jaren geleden ook 37ste in de wereld en zijn nu 3de. Er mag al eens wat meer gechallenged worden … !
City of People klinkt goed maar heeft een “digitale mankepoot” naar wetenschappelijke ondersteuning toe, dan is city of things technologisch sterker als concept. Ligt de oplossing in een beter inzetten van Digipolis in Gent als ondersteunende organisatie en factor voor technologisch ondernemerschap zoals in Antwerpen? Of moet de Stad “an sich” zijn werking opsplitsen in kleinere meer dynamische teams die ondersteuning bieden en mee de visie en omstandigheden creëren voor technologisch ondernemerschap? Het is “eat or be eaten”, het is nog niet te laat maar de warme stevige roep klonk duidelijk vanuit de St. Jacobskerk – moeten we niet heel wat ambitieuzer zijn hier in Gent? Kunnen we het goedmaken en het tempo opdrijven?